#KAO NEKAD: SIRUP OD VIŠANJA (BEZ KUVANJA)

Nisam veliki obožavalac domaćih sokova ali kada je višnja u pitanju tu se stvari drastično menjaju. ☺ Generalno, višnje često koristim za pripremu poslastica i moglo bi se reći da su jedino voće koje mi u slatkišima baš prija. E, to je slučaj i kada su tzv. sokovi na razblaživanje u pitanju tj. sirupi. 

Ovaj način pripreme je ono što praktikujem već duži niz godina i moram reći da sam prezadovoljna - kako ukusom, a ono i dužinom tj. rokom trajanja (3 godine u špajzu koji nije baš hladan i gde se letnje temperature i te kako osete). 

Na isti način pripremam i sok od malina (dodam 10 g limuntusa više), kupina i jagoda.
Sirup od višanja bez kuvanja
Potrebne namirnice: 3 kg višanja, 3 kg šećera, 30 g limuntusa, 2 l vode.

Način pripreme: Izabrati potpuno zdrave plodove, ukloniti peteljke i oprati. Od ukupne količine šećera polovinu upotrebiti za sledeći korak. U veću posudu na dno sipati malo šećera, a zatim naizmenično ređati višnje, šećer i limuntus. Sastojke dobro izmešati, pokriti i ostaviti preko noći. Sutradan, voće izgnječiti (rukama) tako da se potpuno odvoji od koštice. Smesu procediti kroz gazu i u dobijenu smesu dodati preostali šećer i vodu. Zatim, mešati varjačom dok se šećer ne istopi. Za ovaj korak je neophodno 40-60 minuta, jer nakon što se smesa izmeša potrebno je ostaviti je da miruje kako bi se nerastvoren šećer slegao, a zatim ponavljati postupak dok se kristali šećera potpuno ne rastvore. Sirup uliti u čiste i suve staklene boce (prethodno sterilisane). Obod grilića premazati s domaćom rakijom ili alkoholom, pa povezati duplim celofanom i zatvoriti flaše. Odložiti u ostavu i koristiti po potrebi, razblaženo s vodom ili hladnim mlekom.
Sok od višanja bez kuvanja
Toplo vam preporučujem i recept za liker od mladih oraha i domaću orahovaču.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

Нема коментара:

Постави коментар