FBI RUKAVICE: U špajzu knjiškog moljca

Danas je poslednji dan za prezentovanje utisaka o isprobanim receptima sa bloga izabranog u okviru naše gastro igrice FBI rukavice, čiji je autor naša Maja sa bloga Cooks and Bakes. Te, u skladu sa navedenim, istraživali smo jedan špajz. Sanja ima puno dobrih recepata ali ne mogu se pohvaliti da sam većinu isprobala, što zbog svoje neogranizovanosti što zbog kojekakvih opravdanih okolnosti. Međutim, ono što bih izdvojila kao isprobano su pekarske kifle, sarmice od zelja i mango trifle, doduše bez manga jer tog dana nisam planirala ništa slatko da pravim ali... Pošto su se u kući našle breskve, snašli smo se nekako.

Kod Sanje imamo recept za kiflice, i to pekarske, pa kako da ih zaobiđemo? Naravno, i ovog puta nešto mešeno. Ja lako padam na kiflice, ali ovog puta pali su i gosti, koji su podelili naše mišljenje. Tako da upućujem pohvale i u njihovo ime. 
 
1/2 l mleka
1 kvasac +kasicica secera+ kasika brasna
1 kasika soli
1/2 kasike secera
1 dl vode
1 dl ulja
1 kg brasna
Za premaz
1-2 zumanca
so
susam, laneno seme i kim
ulje

Od pola litre mleka odvojiti 1 deci i zagrejati u staklenoj posudi pa staviti jednu kasicicu secera i jednu kasiku brasna pa onda dodati razmrvljen kvasac. Promesati i ostaviti na toplom mestu da kvasac proradi. U posudu za mesenje dodati sve suve sastojeke i dobro ih promesati, pa napraviti udubljenje na sredini pa dodati ostale sastojke i na kraju nadosli kvasac. Umesiti testo. Prilikom prvog mesenja potrebno je testo dobro izraditi. Ostavimo testo da se odmori i podigne. Nakom toga ga jos jednom premesiti rukama namazanim uljem. Ostaviti da naraste jos jednom. Podeliti ga u sest ili sedam obgi (loptica), pa svaku razvuci i podeliti na cetiri ili na sest trouglova, u zavisnosti da li zelite manje ili vece kifle, pa uh uviti.
Kifle premazati razmucenim zumancetom pa ih posoliti i na kraju posuti susamom sa dodatkom lanenog semena i kimom, po zelji.  Peci 15 minuta na 220 stepeni.
Kada se malo prehlade svaku premazati sa malo ulja.

Malo je reći da obožavam sarmice od zelja, tako da sam prvom prilikom napravila sarmice po Sanjinom receptu. Fantastičnog su ukusa:)
2 veće veze zelja
400 g junećeg mlevenog mesa (ili mešanog)
40 g pirinča
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 manji komad celera
1 jaje
1 kašika seckanog peršuna
1/3 kašike seckanog lišća celera
2 kašike ulja
so, biber
SOS
60 ml ulja
1.5 kašika brašna
1 prepuna kašika seckane mirodjije
1 dl belog vina
voda  u kojoj je blanširano lišće zelja
so
ovčije ili obično kiselo mleko
Skuvati pirinač, pa ga oprati hladnom vodom i staviti sa strane. Zagrejati tiganj sa dve kašike ulja pa pržiti meso 5 do 7 minuta, zatim mu dodati sitno seckani crni i beli luk. Dinstati dalje a onda dodati redndanu šargrepu i celer. Smanjiti vatru i poklopiti tiganj, pa dinstati dok meso i ostali sastojci ne budu u potpunosti izdinstani, po potrebi doliti po malo vode ili supe i kuvati dok sva tečnost ne ispari. Kada se meso malo prohladi dodati so i biber po ukusu, jaje, seckano lišće i ocedjenu rižu.
Dobro promešati da se sve sjedini.


Oprati lišće zelja pa ga kratko blanširati u puno ključale vode. Vodite računa da lišće treba samo da omekša a ne da se skuva, ako se predugo kuva listovi se cepaju prilikom uvijanja sarmica. Istanjiti koren/dršku svakog lista. Razviti list naličjem prema gore na radnu površinu, staviti  po manju kašiku fila pri dnu lista, preklopiti levu i desnu stranu lista ka sredini onda uviti sarmicu. Postupak ponoviti dok se ne uviju sve sarmice.
U većoj šerpi zagrejati ulje, dodati seckanu mirodjiju. Kada mirodjija počne itezivnije da miriše dodati brašno. Kratko propržiti pa naliti vinom i postepeno dolivati po malo vode u kojoj se kuvalo zelje. Sos treba da bude redji od uobičajenog, zato što će i sarmice popiti dosta vode.
Pažljivo poredjati sarmice u šerpu i kuvati, na tihoj vatri sve zajedno, oko 20 minuta, po potrebi doliti još vode.
Šerpu nekoliko puta protresti, nikako ne mešati varjačom. Poslužiti toplo uz kiselo mleko.
 

Mango (breskva) trifle je predivan desert, koji smo probali neplanirano. Na brzinu pripremljen a fantastičan i okrepljujući desert, zaslužio je stalno mesto u mojoj kuhinji. Idući put pravimo sa mangom, definitivno. Mada, ni ovaj sa breskvama nije za bacanje, kad Vam kažem:)

500 g očišćenog manga
200 g krem sira
200 ml slatke pavlake
60 g šećera u prahu
150 g integralnog keksa
50 g grubo mlevenih badema
1 kašičica arome vanile


U manjoj činiji mutite krem sir sa šećerom, dok ne posatane gladak i vazdušast, 2-3 minuta. U drugoj većoj posudi umutite slatku pavlaku i vanilu. Sipajte sir u slatku pavlaku i dobro promešajte da se sjedine. Ostavite u frižideru da se smesa hladi.  Sameljite keks u multipraktiku, a zatim izblendirajte ¾ manga, ostatak iseckajte na manje kockice. Pripremite 4 veće čaše za serviranje. Stavite kašiku ili malo više keksa na dno, pospite sa malo mlevenog badema, stavite pire od manga pa smesu od šlaga i sira, ponovite još jednom ili dva puta ako vam je ostalo sastojaka. Završite sa smesom slatke pavlake i sira, pospite je sa malo badema, pa rasporedite kockice manga.  Ohladite pre posluživanja.


Sve u svemu, Sanjini receptići su me kupili nenametljivošću ali upečatljivošću ukusa, kombinacijom boja i kvalitetom namirnica. Zato, verujem da će se još mnogi recepti iz njenog špajza naći kod nas na stolu.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

2 коментара:

  1. Joj, što ja volim ove sarmice !
    Kako lepe slike :-).

    ОдговориИзбриши
  2. Baš si bila vredna!

    Posebno mi je drago da su ti se dopala sarmice! A sa tim kiflama stvarno nema greške.

    Hvala na lepim rečima i divnim slikama....

    ОдговориИзбриши